Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak defosuz, esnek ve yumuşak bir mimarida olmalı, uz bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlayacak cepheıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince mürtefi oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro yürekerken en dikkat etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada tat maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. eksiksiz muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve yürekime amade izlemek yürekindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde yürekilen bir puro ideal nem değerlerinde yürekiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça şayan ve yürekilebilir en komple değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken gayrı bir şahıs bu nem değerinin puroya efsus edilen bir eder olduğunu ve katiyen yürekilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişçilikimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değişçiliktirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, esrar azalır ve yürekimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, yürekimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna dakika ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yavuz eder bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız öz vasati 6 kamer içinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine kurulu bu model sıcaklıktan bağımsız olmadığı yürekin belirli bir dakika içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca çokça alev değişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti yağdırmak yürekin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu eder iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile birlikte gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en yavuz tutum olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Akşam gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.