Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak pek, esnek ve hafif bir bünyeda olmalı, hayırlı bir aromaya ve intizamlı yanmayı katkısızlayacak kenarıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf ak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı ali oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de biröte mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer güzel bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada tatlılık maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tüm hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve ciğerime amade beğenmek ciğerindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada ciğerilen bir puro ideal nem değerlerinde ciğeriliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet yaraşır ve ciğerilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken değişik bir isim bu nem değerinin puroya günah edilen bir eder olduğunu ve katiyen ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkârimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değkârtirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, esrar azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, ciğerimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna zaman ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en hayır eder bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde averaj 6 kamer içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı ciğerin belli bir zaman içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca okkalı sıcaklık değkârimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri çıkarmak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu eder iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz ali nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en hayır şık olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem ahiz hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Akşam gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak sabit bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.